Wszystkie posty wrzesień, 2015

To tytuł piosenki zaprezentowanej podczas wieczoru kultury ukraińskiej, zorganizowanego w czasie trwania projektu „Polsko – ukraińska współpraca młodzieży”.
W dniu dzisiejszym zakończyła się polsko-ukraińska wymiana młodzieży w ramach projektu „Wolontariat oknem na świat”. Koniec dwutygodniowych warsztatów wolontariackich, to dobry początek przyszłych inicjatyw związanych z wolontariatem w 121 wyspecjalizowanej szkole oraz w Ełckim Centrum Wolontariatu Caritas. Dzięki wielu godzinom warsztatów poświęconym tematyce wolontariackiej, uczestnicy dowiedzieli się na czym dokładnie polega wolontariat, jak motywować siebie i innych do bycia wolontariuszem oraz – co sami mogą zrobić w swojej lokalnej społeczności. Czytaj dalej

Pierwszy, wspólnie spędzony tydzień spotkania młodzieży ukraińsko-polskiej dobiegł końca. Po raz kolejny potwierdza się, że w dobrym towarzystwie czas mija bardzo szybko. Za nami już szereg warsztatów z zakresu wolontariatu, zachowań liderskich czy komunikacji w grupie. W tym tygodniu skupimy się na praktyce i konkretnych technikach, które młodzież będzie mogła wykorzystać w pracy z dziećmi oraz grupą swoich rówieśników po zakończeniu projektu. Czeka nas również jednodniowa wycieczka do Warszawy, gdzie odwiedzimy tamtejsze organizacje opierające się na wolontariacie oraz Centrum Nauki Kopernik. Czytaj dalej