Wszystkie posty lipiec, 2016

pzuO kim mowa? O dzieciach i młodzieży z Białorusi. Od 9 do 18 sierpnia grupa 30 osób będzie wypoczywać z Ośrodku „Arka” w Orzyszu. Uczestnicy turnusu, którzy  przyjadą do Polski na zaproszenie ełckiej Caritas zostaną zrekrutowani przez zgromadzenie sióstr zakonnych z Maladecznej. Wypoczynek zostanie zorganizowany w ramach projektu „Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi”, którego partnerem jest Fundacja PZU. Czytaj dalej

pzuZ myślą o seniorach i zapewnieniu im profesjonalnej opieki, Caritas Diecezji Ełckiej stworzyła w Ełku Dom Pomocy Społecznej Misericordia.

Placówka jest nowoczesnym domem stałego pobytu dla osób w podeszłym wieku. Świadczy usługi opiekuńcze i pielęgniarskie, uwzględniając indywidualne potrzeby osób starszych. Mieszkańcom zostały stworzone godne i komfortowe warunki życia. Dom dysponuje pokojami 1, 2 i 3-osobowymi. Każdy pokój jest kompletnie wyposażony oraz posiada łazienkę dostosowaną do potrzeb niepełnosprawnych: szerokie drzwi, poręcze i prysznic bez progów. Dwadzieścia miejsc dla seniorów (10 pokoi) zostało przygotowanych w ramach realizacji projektu Dom Seniora w Ełku, współfinansowanego ze środków Fundacji PZU. Dzięki pozyskanym środkom udało się zakupić podstawowe meble oraz pościel, koce, kołdry i poduszki. Czytaj dalej